O AUTOPLINU...

Autoplin je naziv za Ukapljeni Naftni Plin (UNP) koji dolazi od izraza liquefied petroleum gas (LPG), ili jednostavnije mješavina propana i butana. Koristi se kao gorivo s unutarnjim izgaranjem u motorima vozila ili čak u statičnoj primjeni kao što su generatori. Obzirom da se plinski uređaj može ugraditi u svaki benzinski motor autoplin se može primjeniti ne samo na osobne automobile već i na taxi vozila, vozila autoškole, vozila pošte, komunalna vozila, vozila gradskog prijevoza te teretna vozila i viličare.

Popularan naziv autoplina bi mogao biti ''zeleno'' gorivo, jer smanjuje emisiju ispušnih plinova za oko 25% u odnosu na benzin. Upravo zbog svojih karakteristika može se smatrati kao gorivo ''prijatelj'' okoliša. Vozila s pogonom na autoplin imaju puno manji štetni utjecaj na okoliš, jer ne ispuštaju dim te sumporne okside i krute čestice u odnosu na dizelske motore, a s druge strane u odnosu na benzinske motore ne ispuštaju olovo te proizvode manje ugljičnog dioksida i nerazgradivih ugljikovodika.

Autoplin je treće najpopularnije gorivo u svijetu, s oko 16 milijuna od 600 milijuna vozila, koja se koriste gorivom, čini manje od 3% ukupnog tržišnog udjela. Otprilike polovica svih vozila, koja koriste autoplin, koriste se u svega pet najvećih tržišta (u silaznom redoslijedu): Turska, Južna Koreja, Poljska, Italija i Australija. Osim već navedenih, UNP uživa veliku popularnost u brojnim zemljama i područjima, uključujući: u Europi područje Europske unije, te Litvu, Makedoniju i Srbiju, pa sve do dalekih zemalja Kanade, Hong Konga, Indije, Filipina i Šri Lanke.

Dostupan je i na većim benzinskim postajama u nekoliko zemalja, npr. U Republici Armeniji, gdje Ministarstvo prometa procjenjuje čak 20 do 30% vozila koja koriste autoplin, jer je vrlo jeftina alterenativa dizelu i benzinu (nešto manje od polovice cijene benzina i oko 40% jeftinije od dizela).

Kao i svako gorivo autoplin ima svoje prednosti i nedostatke, no kako su prednosti mnogo jače od nedostataka, a nedostatci se razvojem tehnologije mogu dodatno smanjiti autoplin je zasigurno gorivo budućnosti i optimalno rješenje za kućanastva i okoliš.

 

PREDNOSTI:

  1. Niske emisije pri startu zbog plinovitog stanja
  2. Manja vrijednost tlaka tijekom izgaranja,što općenito smanjuje buku i poboljšava trajnost (razina buke može biti manja za 50% od ekvivalentnih dizelski motora)
  3. Sustavi za LPG gorivo su zapečaćeni i isparljivi gubici su zanemarivi
  4. Lako je prenosiv i nudi mogućnost samostalne pohrane u jednostavnim objektima za punjenje s minimalno potrebne infrastrukture
  5. UNP vozila ne zahtijevaju posebne katalizatore
  6. Sadrži zanemarive otrovne sastojke
  7. UNP ima niže emisije čestica i nižu razinu buke (kako je već navedeno) što je dodatno atraktivno za urbana i napučena područja
  8. Niska emisija štetnih plinova rezultira niskim učincima stakleničkih plinova
  9. Emisije poli - aromatičnih ugljikovodika i aldehida su znatno niže od vozila s pogonom na dizel
  10. U odnosu na druga goriva, bilo kakvo povećanje potražnje za autoplinom može se lako zadovoljiti iz prirodnih plinskih polja ali i s naftnih izvora